Having problems with your 2003 Kia Rio ?

Transmission The transmission on my 2003 Cinco disengages while driving. Let the vehicle sit for while and it will go for a mile or two and the ploblem repeats it self.

Posted / edited by AnonymousUser on : 15-01-2018

Answers :

I had the same problem and found the transmission fluid pressure and return tubes in the radiator were clogged. Removed restriction and problem has not repeated it self.
F4AEL trans,old mazda design.Many possible causes across a broad spectrum from low line pressure,bad torque convertor,to electrical solenoid failure,and even internal transmission failure.All systems involved with the trans have to be checked and evaluated.Main line pressure can be checked with a mechanical gauge,trouble codes pulled from the vehicle to determine any possible problem with the trans electronics from shift solenoids to speed sensors.Pan contents and fluid condition also a factor in the final diagnosis.A complete under car check to verify the drive axles are fully engaged into the trans.I also have at work a Zoom Technologies box,some call a breakout box,that allows complete manual control of the trans,eliminating the vehicle computer from the picture.This is to isolate the trans from it's control system,and verify the problem is indeed with the trans,and not the computer.Sophisticated,expensive equipment is really needed to diagnose properly,including a scan tool,and breakout box,and a source like All Data online to run down,diagnose,and repair trouble codes.
Repair Help & Product Troubleshooting for 2003 Kia Rio

Tips for a great answer:

- Provide details, support with references or personal experience .
- If you need clarification, ask it in the comment box .
- It's 100% free, no registration required.

Suggested Questions/Answers :

Transmission The transmission on my 2003 Cinco disengages while driving. Let the vehicle sit for while and it will go for a mile or two and the ploblem repeats it self.


I had the same problem and found the transmission fluid pressure and return tubes in the radiator were clogged. Removed restriction and problem has not repeated it self. ... 2003 Kia Rio

While driving the car it started acting funny so I put transmission fluid in it. Then drove about 5-10 miles and it started again, I put more transmission fluid in and then drove again. Then it wouldnt drive. I let it sit for 20 mins and it drove two miles. Then nothing. So I let it sit again for 15 mins and it drove again but eventally wouldnt go anymore.? Does this sound like a clogged filter to my transmission if not what could it be?


Depending on the miles the transmission fluid most likely needs flushed and changed. ... 1993 Oldsmobile Cutlass Ciera

I recently had my transmission rebuilt just the other day i was going down the road and the transmission quit working i pulled over on the side of the road and turned the vehicle off let it sit for a minute and then started it back up it went about two miles and it quit working again then i pulled back ove turned the vehicle off went a couple of more miles and it quit worknig again could this be a sensor problem? or is the transmission shot?


Something serious is wrong with the trans, the fault is occurring when the trans gets hot, whomever did the overhaul did something wrong, if it were a sensor or control solenoid the trans would not just quit functioning it would loose a ... 1994 Plymouth Voyager

I don't know if my transmission needs replaced or serviced. It will not shift out of first gear. I can drive it for about a mile or two at 20 mph then it will not go at all when I press on the gas. I'll have to pull over, turn the car off, let it sit for a little bit. Then it will drive again the same way.


CHECK COOLANT IN THE RADIATOR..IF THERE IS A LEAK IN THE RADIATOR OR A STUCK THERMOSTAT,THIS MAY CAUSE FAULTY OPERATION OF THE TRANSMISSION..JUST HAD PERSONAL EXPERIENCE WITH THIS....ESPECIALLY IF THIS JUST STARTED HAPPENING... ... 1999 Ford Explorer

Transmission slipping I have a 1999 Tahoe with 99,000 miles on it. I brought in 2005 with 75,000 mile on it. Since buying another car in 2008, I hardly drive the truck, only during the winter, manly when it snow. The last two winters has been mild, so I never drove it. I would start it up just to let it run for 15 minutes, but that was it. Last year I decide to drive it a bit. When I start it up it, and put it in drive, it would not move. I let the truck run for 20 minutes, and try again, it mo


... 1999 Chevrolet Tahoe

Bogging out my car was ok for 40 miles than it started to go hay wire, the rpm gauge was dropping to 0, than the car would die and not start up for awhile, after we pushed it and let it sit it started up agian, than .2 miles later it died out again, than started up after it sat for 2ish min. than i was able to start it and drive it home, i live 5-6 miles away and it was fine.


Good evening and welcome to fixya\015\012you gotta hate problems like this one. the alternator in this vehicle uses an internal voltage regulator, you will probably want to start by checking the output of the alt. in amps should be between 90 ... 1993 Pontiac Firebird

I have a 2000 Mercedes S500 with 80,000 miles on it. I started the car up this morning and I was fine. I stop off to get coffee and notice that it cranks but won't start. After repeated attempts it won't start. I let it sit for 30 minutes and it starts up.. I got 2 blocks and it stalls at traffic light. It sit 30 minutes then starts up. It has a new tune up with new battery, alternator. Any suggestions?


So what you are saying is that the car HAS a new battery and alternator? What the first sign of troubles with this i would point to the fuel pump not building correct pressure. If you can check fuel pressure and all that go ahead otherwise turn you ... 2000 Mercedes-Benz S-Class

So my car, Audi tt 2000 1.8 lt Quattro, has been doing this thing to where it starts up and drives for x amount of miles or sits idle for x amount of minutes then shuts off and when I'm trying to turn it back on it will start to turn over but won't come on unless I let it sit for about an hour or two. Recent fixes to it have included, not necessarily pertaining to, replacing the fuel filter, thermostat housing, battery, alternator test; good, and spark plugs. I'm really at a loss to what could


... Cars & Trucks

2003 dodge sprinter van, does not start after driving it for an hour. It will start after letting it sit for 20 to 30 minutes. it has a 5 cylinder Mercedes engine. 196,000 miles. New turbo was just installed. New throttle body was installed 40,000 miles ago along with two new injectors.


... 2005 Dodge Sprinter 3500 Standard Roof

Car came in no start-doa. replaced distributor pick up assembly. car ran but hesitated between 50-60 mph. replaced wires plugs,cap,rotor button, air filter. car runs, after about 4-5 min. driving car shuts down no throttle. let sit a few seconds, car starts and repeats problem. before tune-up pcm threw a mis-fire cyl#1,cleared code. no mis-fire code no hesitation just shut down problem with no engine lite. datastream shows cyl#1 0 misfire,cyl#2 0, cyl#4,5 &6 show high misfire rate. not famil


Have you replaced the fuel filter? what is the fuel pressure?, this sounds like a loss of fuel pressure issue, that would account for the miss fire codes, to check fuel pressure look at the top of the engine, in the fuel supply pipe that plugs to the ... Chrysler Cirrus

Starting problems in hot weather. My 2002 Altima has had some hard starts the last three weeks and has failed to start twice. Each time after letting it sit several hrs it has started right up. My mechanic can not figure out what is wrong with it. When I start it, it makes some chugging noises and either gets going or fails to start. I have tried giving it some gas and that has not helped get it going the two times it failed. It has 131,000 miles on it currently. Thanks for any insight!


... 2002 Nissan Altima

My max has 166K miles and was running fine. My daughter started it and it would not go above 2000 rpm and was running rough, then it just quit. I checked spark, battery, replaced fuel pump and fuel pressure regulator. Now it will rev fine for about 10 minutes then it stops and will not fire up again, Let it sit overnight and it will start and run for another 10 minutes or so then repeat. My OBDII says P0115 which is the Engine Coolant Temp sensor. Would the ECT shut down the engine? Could the PC


This is why we do not let girls drive..... OKAY just kidding.\015\012\015\012I suggest that you chech the pickup filter and the normal fuel filter for contamination. \015\012\015\012Replace the coolant sensor. If the system we ... 1995 Nissan Maxima

98 Taurus. wouldn't start. Battery OK, Alt OK, repair shop cleaned grounds and fixed a broken ignition wire (they said). 4 months later, car was running fine then started acting up again. Started fine, drove about 3 miles, parked, came out from store about 20 minutes later and won't start. Starter gets no juice. checked all connections and wires and all seemed fine. Let it sit for about two hours and it started right up and has been starting the next day. I'm thinking a possible heat related dis


Sounds like the starter solenid is going out....Good luk ... 1998 Ford Taurus

After you have been driving a while the engine dies when you let off the gas. After it sits for a while usually an hour or two the engine will start and you can drive it again. This truck has an automatic transmission with dual fuel tanks.


That is classic for bad fuel filter, that is packed with dirt. When you stop the dirt falls off and you get a trickle again for awhile.But it could also be the purge valve. Open the gas cap and listen for a "whoosh", in or out. There s ... Cars & Trucks

Why does it take a while before my transmission goes in gear when i let my car sit for a day or two


The fluid may be draining down out of the converter into the pan of the transmission!The converter can not perform if it is low ,and it will take some time for it to fill ! A faulty o' ring that seals the fluid from draining back,or out of the conver ... 1993 Oldsmobile Cutlass Ciera

I have a 1983 Ford F250, 4X4 Reg cab with a 460 - V8 and an automatic transmission. This truck has a single mid mounted fuel tank. There are approx 66,000 miles on this truck. When this truck sits overnight and then try to start it in the morning, I have to crank and crank and crank to get it to start. It has spark. Seems to me to be a fuel delivery issue. There are two filters on this. One is right before the carb, it has inlet and outlet as well as the return line going back to the tank. This


The filter before the carb is a fuel preasure regulator, it is probly stuck open and all your fuel is going back to the tank ... 1983 Ford F 250

I have a '99 Isuzu Amigo. It has 110,000 miles on it. It has never had any machanical or electrical problems until a few weeks ago. The transmission position switch went out on it. I replaced it my self with a brand new one bought from Isuzu dealership. It worked great for two days. Around 8 times of starts and shut offs. Then the new one went out.I took it to isuzu, had them look into the problem. They said there didn't seem to be an underlying problem and replaced the switch. I drove it 8 or 1


That transmission position switch should have a relay (tho i'm not exactly sure where it is on that model) you need to replace that relay. look in the fuse panel in the engine compartment often near the battery first. ... Isuzu Amigo

Run and drive for about 20 to 30 minutes and then the transmission quit pulling turn the car off and let it sit for a minute or two it starts pulling again


Change the filter. Its plugged ... 1995 Buick Skylark

My car was frozen ( below 32 degree) for two weeks. I pulled it into the garage and let it sit. It's about 45 degrees in the garage. The engine turns over, there is fuel getting to the cylinders and I am getting a spark from the plugs. It just won't start. What can I do? (1997 ford escort 4cy 2.0 83k miles)


Change the spark plugs,after they sit in cold and you warm them up to 45 degrees or whatever and you try to start the car the spark is just hot enough to ruin them,especially if they havn't been changed lately and theres a lot of miloes on them ... 1997 Ford Escort

98 4Runner w/ 3.4L 4X4. Was sitting at a stop light and it just quit. It has 142,000 miles on it. All maintenance is performed by self. Restarted the vehicle and it stopped again. Tried restrating and it took two times of it turning over before it started. Then after I got it started and turned around to go back home it died as I was driving. This time it was very difficult to start. Not sure what this could be. Any help would be greatly appreciative.


Check the Fuel filter, And Also Check the Fuel Pressure for what your 4 Runner calls for, Not to mention Did you Buy Cheap gas for a Gas station that you Normally Dont use? Might have Watered down gas.. A Stupid But Sometime working Item ... 1998 Toyota 4Runner

I have a black 1995 Volvo 850 with 154,000 miles and its been sitting idly for the past two months on the side of the road next to my apartment building. I had to jump the battery, bu the car engine started right away. I let the car warm up sufficiently, then as soon as I placed my foot gently on the accelerator pedal, the the car revved up to about 7000RPMS. I believe the wire connecting the accelerator pedal that regulates the amount of speed produced by the accelerator pedal is loose and i


It could be the wire is freyed inside the cover, or it could have even sliped off the throttal housing it might be just a case of slipping it back over, try a bit of wd40 arround the area of the cable inside the engine bay if it has freyed and will n ... 1995 Volvo 850

I have a 2003 Hyundai Santa Fe V6 3.5L with automatic transmission. 48K miles. When I start the car after sitting over night, I hear this whirring/whining noise from the engine compartment. I goes away after the engine runs for a minute or two. no performance issues noted... just the strange noise. Any ideas on what it could be?


Your whining noise might be comming from dry belts in order to pinpoint your problem have a jug of water ready before startup open the bonnet then startup if the noise appears pour water over the belts if noise goes away replace v belts ... 2003 Hyundai Santa Fe

I have a 2001 Chevy Silverado 4X4 Crew cab. 8.1 liter, Allison Auto transmission My anti lock brake and e-brake warning lights come on after I drive for a few miles, they will not go off until I turn off the truck and let it sit for a while. The truck seems to drive and stop ok. Is there a sensor that I can replace to fix it?


Yes the front sensor will collect metal shavings causing this same problem.however you need to have it scanned when the lights are on. auto zone scans for free. the front sensors are in the front hubs. replace as a set as assymblies. ... 2001 Chevrolet Silverado

I have a 89 jeep Wrangler 4x4 4 cylinder 2.5 TBI carburetor standard transmission. The jeep will start and run fine for about 3 to 5 miles and then shut down. all the gauges still work but will not start. I let the jeep sit for an hour or so and then starts again. Alernator, starter, battery, spark plugs, coil, distributor rotor are all new. what else should I try?


The condensor if it has one if the electronic module thats normally mounted under the coil ... 1989 Jeep Wrangler

Trouble code 463 fuel sending voltage to high, I replace the fuel pump, and still the same thing is happening. Now it included the transmission service lights.What is wrong with the truck? The fuel guage doesn't work, After running the truck for about an hour it wouldn't start back up. You have to let it sit there for about two hours- to a day for it to start back up, and the lights are not turning on inside and out of the truck.


... 2004 Dodge Dakota
  • Start your question with What, Why, How, When, etc. and end with a "?"
  • Be clear and specific
  • Use proper spelling and grammar
all rights reserved to the respective owners || www.carrestorationshop.com || Terms of Use || Contact || Privacy Policy
Load time: 2.2585 seconds