Having problems with your 2001 Isuzu Trooper ?

On heavy acceleration vehicle seems to have an engine miss but gets worse the more its driven

Posted / edited by AnonymousUser on : 22-01-2018

Answers :

Verify the sparks plugs, fuel filter and catalytic converter. If you can replace the sparks plugs and fuel filter!!
Repair Help & Product Troubleshooting for 2001 Isuzu Trooper

Tips for a great answer:

- Provide details, support with references or personal experience .
- If you need clarification, ask it in the comment box .
- It's 100% free, no registration required.

Suggested Questions/Answers :

On heavy acceleration vehicle seems to have an engine miss but gets worse the more its driven


Verify the sparks plugs, fuel filter and catalytic converter. If you can replace the sparks plugs and fuel filter!! ... 2001 Isuzu Trooper

WHEN IDLING FOR A LITLLE WHILE VEHICLE GETS WORSE AND WORSE IT MISSES BUT DOES NOT THROM A CODE. WHEN ACCELERATING IT BACKFIRES BUT WHEN PEDAL IS FULLY DEPRESSED IT TAKES OFF JUST FINE. SEEMS TO BE AN


Check for burnt intake/exhaust valves. Sounds like you have one or more not sealing correctly. Could possibly be a worn out distributor as well. ... 1996 Dodge Ram 1500 Club Cab

My 98 Corolla started running real rough at lower rpms and is unable to accelerate smoothly through the gears(auto Over-Drive) until higher rpms and vehicle speed is obtained. Then still hesitates and jerks intermittantly when accelerator is depressed into passing gear. Engine light is on. Only 130,xxx on it. Seems to get worse the warmer it gets. Please help.


Check the drum under the break pumb it maybe damage. ... 1998 Toyota Corolla

My 1988 C4 tuneport vette idles rough and misses... I replaced egr/plugs/distributor cap/rotor/plug wires/had injectors cleaned.. still misses... runs good and no smoke... accelerates well and will idle smooth... but eventually it will miss... and once it starts missing.. it seems to get worse as she warms up. I'm thinking that it might be a vacumn line leak.... but I'm not sure... I am havning some trouble with the headlights not going up...


Hi,\015\012\015\012Please click on the bellow link :\015\012\015\012www.morph44.com/autoanswers2.html\015\012\015\012Thanks ... Chevrolet Corvette

Good morning my name is lewis and i am having a problem with my 2005 vw beetle we recently bought the car and the garage we bought it from said thay had serviced the car the car has also had a new power steering pump fitted due to a whine comming from turning either way the main problem with the car is a miss when ideling and occasional feeling if jitter while driving the problem seem to get worse the longer the car is driven the car has had its throttle body cleaned out ecu update chan


Check for faulty Purge Valve. They electrically fail and they mechanically fail. EVAP Purge Valve, located right next to the air box. It has two lines \015\012going to it and a two wire plug. This can fail when yo ... Volkswagen New Beetle

I have the V6 T100 - runs rough when accelerating - seems to be missing. Runs much better when cold in the morning - gets much worse after driving on interstate for 30 minutes. Check engine light just came on today - have not checked code yet. Replaced plugs/wires two weeks ago which made minor improvement. 182,000 miles.


... 1996 Toyota T100

2001 Honda CRV 340,000km 5speed Manual Vehicle was running perfectly for two years, no a single issue. Been driven on 5hour+ each way road trips, take it out of town all the time, lots of highway driving. Suddenly today after leaving the grocery store, engine lost power when I tried to gun it out of the parking lot to merge with traffic. I only live 5km from the store, so I continued to drive home. While accelerating at lower RPM, the engine seems to choke, then pick up again. It gets particu


The oil when hot shouldn't be above the hot mark (the highest mark on the dipstick). If it is much higher than this it may cause too much lower end compression and bog or stall the engine. It may also cause blow-by, causing the oil to be burned in th ... 2001 Honda CR-V

Running on LPG. Had LPG system serviced. They fitted new spark plugs (colder plugs fitted) as they detected a slight miss. Car ran really well and after 150km I noticed a slight miss under load. Each day the missing got worse. It seemed alright on petrol. New leads fitted and it made no difference. The missing gets progressively worse each day. It is now starting to miss on petrol. Car has done 47000 km. Idle is smooth.


There can be many reasons why the car misfires. If the problem started with LPG, try replacing spark plugs , air filter just in case, and run for a while on petrol.If that does not fix the problem , check the distribution. ... Mazda B4000

Can't get key out of ignition on 2005 Ford Escape. Occasionally, can't get key to turn to start the vehicle either. Gear Shift is now starting to stick and won't shift into reverse without having to use both hands to shift it. It seems to be humidity/weather related because it gets worse when it's cold and/or rainy. Sometimes turning the key rapidly a few times unlocks it but not always. Tried slamming it into park but that doesn't seem to do it either nor does tapping the key to get it out. do


Replace the lock cylinder ... 2005 Ford Escape

My 1991 Pathfinder seems to have accelerating problems. When I step on the gas slowly, the idle seems to go too high and when I place my car on park, the idle seems to still go high... I was wondering if the problem could be that when my dad checked the transmission fluid, he put too much of the transmission fluid and now that's causing the accelerating problems??? Please help me... its my only way of transportation and I need to fix the problem right away before it gets any worse. Thankyou.


Yes that can be causing the issue and if it is not fixed ASAP you will have REALLY big problems instead of just having to drain some fluid. Please rate ... 1991 Nissan Pathfinder

I have a 1994 chevy s-10 4.3l 4x4 the problem i am having is occassionally at highway speeds the trans doesnt seem to shift right. it wont keep speed. once i get to highway speeds it seems to slow down and i have to accelerate to get back up to speed then it decelerates again. this happens only after ive driven the truck daily. if i drive everyother day or so i dont seem to have the problem as much


Could be a clogged cat converter but ti doesnt sound like a tranny problem ... 1994 Chevrolet S-10

On my 20004 sante fe i get a sort of thumping sound and can be felt throughout the vehicle, when accelerating. I had the left cv axle replaced but did not help. Now the problem is getting worse and i here a sound when i take off from a dead stop lke a clanking or thumping, so i know it is getting worse. When i took it to the dealer all they said was thatr they would have to start by replacing the left cv axle that i already replaced, saying that was not neccesarily the problem but it was probabl


... 2004 Hyundai Santa Fe

I just replaced the intake and right head gasket on a 98 expedition 4x4 5.4l and now the vehicle has a miss when driving with light acceleration betweeen 35-55mph. this is a dead miss but you can't duplicate the miss unless you are driving, Idle is perfect, temp is good, replaced the thermostat and we did have a "po118" code for a bad ECT so that was replaced also and even after reseting the codes the check engine light will still come back on and it will be the same code?? Have driven vehicle f


I also have this exact truck and I am a drivability technician. \015\012First if you have a dead miss check for waht code is stored. Even if the light is off a code should still be stored. Once you know what cylinder is missing you can rota ... Ford Expedition

I have a 1995 Chevrolet S10 that seems to be missing on take off but once you get going it quits and runs fine until you come to a stop again and then on take off it starts missing again and then levels out once again this has been an everyday problem for about a month now and today it finally just quit. I drove it to Lowes today and then back home parked it then came back out to get in the vehicle it wouldn't start. It would start as long as you were pumping the gas and then only quiver for a m


Change the fuel pump. Check first fuel presure.\015\012fuel regulator. PVC valve stuck????\015\012Check the vacum hoses and EGR.\015\012Clean MAF mass air flow sensor.\015\012check the IAC idle air control resistor.\015\ ... 1995 Chevrolet S-10 CA Edition

1998 w/114,000 miles The ride is getting worse, I just replaced the tires, and added heavy duty shocks but the vehicle still tosses me from side to side. It drives straight, but rocks and rolls with every bump and cross street depression. As I said it seems to be getting worse. CosmoBT


Check your suspension bushings for wear and play. Sway bar bushings, links, track bar ends and rubber end mounts can become loose and give you problems, as can the steering damper (the sideways mounted shock on the front suspension linkage). Overall, ... 1998 Jeep Grand Cherokee

Hi. i have an automatic 2.0litre audi a4 (b6) 2002. its a front wheel drive model. there is a mysterious grinding noise eminating from underneath- (sounds like metal to metal) when i accelerate heavily from a standing or slow rolling start. once i pass 20mph or so it evens out then disappears, even on kickdown after 20mph there isn't a sound. its most prominent from a standing start though under heavy acceleration. seems to be getting worse by the day. the c.v joints dont seem to have any backla


... 2002 Audi A4

I have a 2003 Chevy Suburban 1500. It has been making a groaning noise while in motion. It gets louder upon accelerating, and seems to stop making the noise if I'm taking a curve to the right. It steers just fine and the tires are not wearing unevenly. It seems to be getting worse as time goes by, and I'm trying to make a determination BEFORE I take it in to the garage and have them charge me to "troubleshoot" it. I'm new to the area, and am not sure which mechanics I can trust.


Sounds like its the passenger side hub assembaly/wheel bering ... 2003 Chevrolet Suburban 1500

I have a 1995 chevrolet lumina mini van with a 3.1 liter engine. When I am driving whenever a accelerate to pass a vehicle or give it any type of gas to get sudden power it backfires and cuts out real bad. This problem gets progressively worse as the vehicle warms up and is especially bad when trying to pass on the interstate. I have replaced the map sensor, there was a code for this in the computer. There are currently no codes stored or pending in the computer and I am at a loss where to proce


THERE are a couple things could be going on. low fuel pressure can cause this possibly from a restricted fuel filter. if it is clogged it will not flow enough fuel under loads and car will bog down. if you have not changed in a while would be good ma ... Chevrolet Lumina APV

2001 toyota sienna ce, runs good at idle, takes long time to get up to speed (1 mile to get to 40mph), when at 50 and going up bridge, it will slow down 10-15 mph. if accelerated quickly then it will seem to miss or slip. codes p1135, p1155, disconnected battery for 30 minutes, codes still there. note: transmission shifts good if gradually accelerate.


I would change the transmission filter.if clogged it will slip and loose power on steep upgrades try that it is inexpensive. If that don't help you may need a new transmission. ... 2001 Toyota Sienna

1990 LeSabre Power loss with AC on. Within a Half hour withthe AC on the car starts loosing power, bad miss or fuel flow, and gets gradually worse. The further you step on the accelerator the worse it gets and the engine will shut down. After turning the AC off and restarting it runs normally.


Remove battery cables and clean all three of the connections & replace bolts. ... 1990 Buick LeSabre

Dear Expert, I own a 1995 toyota Camry auto wagon 4 cylinder. When I start it and drive it first thing in the morning it is fine but when I get to an intersection and have to stop it starts the 'chugalugs" whilst I"m holiding it in drive. Then when I take off and accelerate it hits a real flat spot and does the "chugalugs" again. It eventually moves through the flat spot and accelerates. It seems to get worse as it warms up and the problem is becoming more frequent. I put a bottle of injector c


Kevin sounds like you were lickin on the heels of the problem with the injection cleaner however that wasn't enough to clear the severity opf your car's problem at this point. Go to parts store get a fuel filter.\015\012I would let the car sit ... 1995 Toyota Camry

Accelerator broke the accelerator is on full but the cable isnt snapped, seems to be in the mechanisem the cables attached too in the engine, cant seem to find or get a diagram of the workings of this to even compare whats snapped or missing, any help would be greatly app,


... 1992 Mercedes-Benz 190

I have a 1998 Mirage DE, and for a while i haven't had the same power as before. I can press all the way down on the gas pedal and it takes a while just to get to 40. It is the worse when I am at a red light and try to accelerate. I have had 3 different technicians look at it and the problem doesn't seem to fix. When the AC is on, I have to turn it off just to get some type of acceleration. Thoughts?


Hi,\015\012\015\012 try taking the air filter out and see how it runs. maybe half clogged fuel filter or fuel pump going out, just a few ideas..\015\012\015\012jm\015\012 ... 1997 Mitsubishi Mirage

I have a 2006 Ford Crown Vic Police Interceptor. I am having a problem with the dash. As I am driving it all the warning lights come on and the speedometer, tach, and odometer all stop working. I have had it to the shop on two occassions and they can't seem to figure out the problem. The problem seems to get worse as the weather gets colder. After a while everything will start to work again, but it is hit and miss as to how many times a day I have to deal with this problem.


I just had the same problem with a 06 crown vic pi I had to change the transmission range sensor .. bout it from a ford dealer for just under a 100.00 dollars ... 2006 Ford Crown Victoria

I have a 50cc Direct Bikes scooter and I leave it outside work for 6/7 hours each day. When I start it up, there is no acceleration for a least 10 minutes. It coughs and splutters once started and will not exceed 5mph. Then suddenly after 10 minutes or so it accelerates away as if nothing was wrong. I am concerned that this problem will get worse and I won't get home one night. This seems to happen when it is really cold outside ( I'm in Scotland). Is there anything I can do to stop this happeni


... Cars & Trucks
  • Start your question with What, Why, How, When, etc. and end with a "?"
  • Be clear and specific
  • Use proper spelling and grammar
all rights reserved to the respective owners || www.carrestorationshop.com || Terms of Use || Contact || Privacy Policy
Load time: 3.1062 seconds