Having problems with your 1997 Chevrolet Lumina ?

I have a 1997 chevrolet lumina sedan with a 3.1 engine. had a problem with a loose spark plug wire and replaced a bad throttle position sensor. a few days later the car would run well then not start. replaced fuel pump with used pump. now the pump runs and the engine gets spark and vaccum but will not start unless you spray fuel directly into the intake. the fuel pump will only run when you bypass the fuel pump relay hot to hot. ive been told it maybe a bad cam shaft or crank shaft sensor. does

Posted / edited by AnonymousUser on : 15-01-2018

Answers :

Then u have no injector operation, check for blown fuses under the hood, look at ECM fuses, there are 2 i believe..
Repair Help & Product Troubleshooting for 1997 Chevrolet Lumina

Tips for a great answer:

- Provide details, support with references or personal experience .
- If you need clarification, ask it in the comment box .
- It's 100% free, no registration required.

Suggested Questions/Answers :

I have a 1997 chevrolet lumina sedan with a 3.1 engine. had a problem with a loose spark plug wire and replaced a bad throttle position sensor. a few days later the car would run well then not start. replaced fuel pump with used pump. now the pump runs and the engine gets spark and vaccum but will not start unless you spray fuel directly into the intake. the fuel pump will only run when you bypass the fuel pump relay hot to hot. ive been told it maybe a bad cam shaft or crank shaft sensor. does


Then u have no injector operation, check for blown fuses under the hood, look at ECM fuses, there are 2 i believe.. ... 1997 Chevrolet Lumina

I have a 83 280zx non-turbo which quit running. Heard pulsating noise at fuel pump relay (kicking in and out) under dash passenger side. Replaced relay, still does same thing. Replaced water temperature sensor, pulsating goes away but relay kicks out almost immediately. Can hot wire fuel pump to get it to start but this method is not very safe. Is fuel pump bad or do i need to look someplace else. I have been able to hot wire fuel pump briefly to get started and then car will run on its own


... 1983 Nissan 280ZX

Injectors aren't working on this van. Why is this? I know for a fact that the injectors are the prob... what would keep them all from working? I have replaced the fuel pump, fuel filter, camshaft sensor, spark plugs, and had the injectors themselves cleaned and rebuilt. The wires that run to the injects are hot when I test them with the ignition switch turned on. Could this be a bad crankshaft sensor? Or are the injectors bad? (They are way to expensive for me to just run out and buy without wor


Have you checked them for signal from the ecm, for that you will need a noid light, there will be juice going to the injectors and are activated by ground to the ecm, if you are not getting spark the injectors won.t cycle, good luck ... 1994 Chevrolet Lumina APV

1998 chevy silverado 7.4L 454 big block v8 dually 4x4 won't stay running. Cranks, starts, then dies. Does not seem to be a problem when it is cool. After running and getting heated up it won't re-start. Have replaced starter, fuel pump (new connections) and crank shaft position sensor. Truck has a GM dealer installed alarm system. Could that be the problem? Is there a temperature sensor that could be bad?


Do not think alarm would cause this do you have a check engine light on?? there is a coolant temp sensor that reports to pcm it could be out of range you need to hook vehicle to a scanner and check the temp that is being reported by coolant sensor wh ... 1998 Chevrolet K3500

Whats the easiest way to replace pick up sensor inside of distributor , think thats ? what its called ? so far ive replaced fuel pump, fuel filter , ignition module, and still same problem when engine gets warm or hot , it starts cutting out , and runs real bad ?


When I priced mine it was about a 12.00 difference, I just replaced the whole distributor. ... 1987 Ford Ranger

We have a 2001 Kia Optima. The check engine light came on, the car started losing power while driving and then quit running. The timing belt was going bad. We had it replaced. That did not solve the problem. We had the fuel pump replaced and the cam shaft sensor. Still had the same problem. We can drive it for about 25 miles and the problem starts again. We let it sit for 10 minutes and we can drive another 20 miles before it happens again. When it loses power, it feels like it's down shifting.


Try to replace the ignition coil. Defective ignition coil will stop to function when it gets hot. When it cools down, it will function again. ... 2003 Kia Optima

We have a 2001 Kia Optima. The check engine light came on, the car started losing power while driving and then quit running. The timing belt was going bad. We had it replaced. That did not solve the problem. We had the fuel pump replaced and the cam shaft sensor. Still had the same problem. We can drive it for about 25 miles and the problem starts again. We let it sit for 10 minutes and we can drive another 20 miles before it happens again. When it loses power, it feels like it's down shifting.


You need to find out the error codes being generated when the light came on. These codes will stay in memory until being reset by a code reader. The reader plugs into the OBD II port under the dash, near the steering wheel. (OBD stands for On Board D ... 2003 Kia Optima

I replaced the fuel pump in my corsica because it wasnt cycling. when i took the old one out i tested both sending units and both worked fine. i still replaced it with the new one and it started the car about 3 times but it wouldnt run right like it was not getting fuel. i tested spark and everything was fine. eventually the car wouldnt even start. is there a sensor or relay to check or could this just be a bad wire running to the fuel pump?


The first thing i would check is the fuel pressure. This is a simple procedure and you can probably do this yourself, although you will need some specialty tools. For a full color pictorial on checking fuel pressure, ... 1990 Chevrolet Corsica

I have a 1987 buick century 3.8. The car gives me a code 34 and cannot figure out why. I have replace the MAF sensor with a new one but still gives the code. I take the whole air assembly off of the car and the car runs better. With the air assembly and the sensor plugged in it runs bad and it is burning fuel like crazy. I was wondering if it could possibly be a bad fuel pump not delivering causing the computer to adjust while throwing everything else off being the car is in safety mode right no


I would replace your fuel filter, get cold air intake or just a k&N filter which gives you better gas mileage and more power and keeps engie a tick cooler. \015\012Double check any vacuum leaks. Test the wires to the MAF with an ohmmeter. W ... 1987 Buick Century

I have a 94 gmc jimmy. you can hear the fuel pump running at idle over engine. jimmy runs fine until gets hot. about 40 min of interstate driving engine will seem to lose most of its power. can simply pull over or if on slow back street put into neutral turn key off and wait ten sec and it will run fine once again for 15-20min. replaced ignition control module, map sensor and exhaust O2 sensor. after replacing those reset trouble codes. only showing now code 44 oxygen sensor lean exhaust. any id


Chek filters for fuel on frame and in tank ... 1994 GMC Jimmy

Car cranks fine, it has spark at plugs,replaced fuel pump,fuel filter,replaced cam shaft sensor,replaced fuel pump relay,still wont start.i can use starting fluid to get it started and it runs fine but after it sets over night it wont start


Sounds like you either have a weak fuel pump and or dirty clogged fuel injectors. now you said it won't start but if you spray starting fluid in it it will start and continue to run on it's own?don't really make sense. but please clarify. ... 2004 Pontiac Grand Am

Hello, i have a 1994 firebird, 3.4 V6, automatic, car will start but runs really rough, will barely move, reverse or drive, throttle on floor can't hardly pull in garage, started losing power slowly over time, replace plugs,wires,fuel pump,fuel filter,air filter,idle air control valve,knock sensor,some vacuum lines, checked- tps, cmps, ing. module and wires, fuses, fuel lines, still running bad, about to replace both ckps, fuel cap, and harmonic balancer. anyone have any other suggestions what m


... 1994 Pontiac Firebird

Just bought my 1996 altima. The car is running very hot. I have replaced the radiator, water pump, coolant temp. sensor, and themostat. For some reason the thermostat does not appear to be opening. So I thought it might be a bad thermostat, and replaced it again with the same results. My question is what would cause it not to open, or why would the car still run hot after I replaced almost everything that has to do with cooling? It is not showing any signs of it being the head gasket either.


... 1996 Nissan Altima

My 2005 Nissan quest have two trouble code P0113-P0183, I already replace whole Fuel Pump for P0183 (built in fuel temp sensor), And replace Mass airflow sensor for P0113. But it,s still showing three code as it is. Two code are related with harness and connecters problem. So Problem is some where else. Because of It,s not possible all Two sensors have loose connections or bad connecters. it,s waist too much coolant and engine feel hot but gauge not showing it,s heated up smoke like gun powder ,


... 2005 Nissan Quest

My 1991 Buick century problem, well it started one day win i herd a sound rattle in my engine. Thin my car would not stay running so i check the spark plugs and they where bad. so i gave it a tune up but later it back fire so hard that it blew a hole in my muffler.so i was thinking since my car would not stay running i checked the 02 sensor,fuel pump, and fuses. Replace what was bad and still the same thing. I did some more research came across the camshaft position sensor and it was bad bu


Man what a hard time you have had!\015\012Before you can trouble shoot the possible bearing problem,your engine would need to be able to run.\015\012\015\012Your engine will run with a bad alternator for awhile with a fully charged ... 1991 Buick Century

I have an Achieva 96 Oldsmobile 2.4. Well my car stars and seconds later it just dies out. I replaced fuel pump ,fuel level Senor, cam shaft sensor, 02 sensor. And the starter. We also replaced the ignition switch. The car would run after several tries but now it won't start at all. It turns on seconds later it turns of.


This is a classic example of a failed or failing antitheft system. Changing out the ignition can cause this. And maybe the ignition you pulled out was failing also. Go to this link, I'm sure you'll find what you are looking for.http://vatspas ... 1996 Oldsmobile Achieva

I have a 1997 Gmc Sierra 5.7 4x4. It has no spark. I replaced the coil and ign module today but still no spark. Tech suggested Crank shaft sensor? Truck was running then died going down road. (30kms after changing fuel pump). I have fuel but no spark. As the crank shaft sensor is over 100 dollars I need to know is this a common problem? Already paid over 200 today for a new coil and ign module. Does having no spark at all make sense to be a CPS problem?


It could be the CPS, but as you now know throwing parts at a repair is costly and sometimes it does not fix anything. A code scanner should be able to tell you if the sensor is bad. If the CPS goes bad you will have no spark. ... 1997 GMC Sierra

Can anyone enlighten me on what the readings at the fuel pump connection should be for the three wires on the harness? From memory, I think the colors are purple, grey & black w/ white stripe? I was facing loss of power, ''check engine'' indicating a lean condition, hot or cold, hard to start, hard to keep running. Pulling wire at O2 sensor, made condition worse. I have tuned up, replaced fuel filter & throttle body/fuel meter. All to the same result, lastly I pulled the tank & replaced the pump


It should be four wires. Gray is power to the pump, Purple is gauge control, and two black wires that are ground. You should have battery voltage on the gray for 3 sec. after the key is turned on. Did you replace the plug-in to the pump when you repl ... 1996 Chevrolet Tahoe

My blazzer just had the fuel pump replaced, and now it starts but won't stay running/ before the fuel pump went out it never had a problem starting / they told me that it might be the Map sensor, what are the signs of a bad Map Sensor


What year? a bad map sensor will cause rough running and sputtering and very bad smell like a rotten egg smell through the exhuast. try tapping on it lightly with a scewdriver when running or trying to start, if it acts up when tapping, that is the c ... 1999 Chevrolet Blazer

97 s10 2.2...have replaced the ignition module, both coil packs, computer, fuel pump, and both cam and crank shaft sensors. Fired at first when messing with the wires under the hood all the way on the drivers side, only twice, but didnt run. Has fired spraying starting fluid in the intake and trottle body, but again only twice . We hooked it up to a diagnostic aand it says its okay to drive, but we replaced the fuel pump anyway, and still nothing.....any ideas?


Make sure the the firing are in place. check cables for continuity especially the high tension cable. and must be well fix.check the connections of fuel pump and must be well grounded. ... Cars & Trucks

Mercedes E300 turbodiesel, 1999, is poor to start when cold, almost/is impossible to start when hot. no air visible in fuel lines, all seals etc replaced, new fuel tank strainer, fuel pre filter and fuel filter fitted, new cut off valve fitted, new pressure regulator valve fitted to the injector pump and new crank sensor has been fitted. im running out of ideas. engine has a rattle (that im told is an injector fault and wont affect the starting in any way) that gets worse when the engine is hot.


Yes sir , you have a failing valve, soon it will snap in two....please have your head checked. You can do this yourself by placing a long-handed screwdriver , business end down to each cylinder while pressing your ear to the handle(while engine is ru ... 1999 Mercedes-Benz E-Class

What will my 2003 Mazda 6 do if the Electronic Control Module needs to be replaced? What will the diagnostic show if run on the car if this is what needs to be replaced? I have replaced several parts already and the car still will not start (replaced, CAM shaft positioning sensor, and the fuel pump and fuel line)


... 2003 Mazda Mazda6

My chevy blazer was running hot(burning to much fuel) so i replaced the brain then it wouldnt start so i replaced the map sensor and fuel pressure regulator then fuel filter and fuel pump. so she will fire up for a few seconds if i pour gas in the carb. or just back fires. i get good pressure right up th the injectors but not hitting the engine and wont start please dont know what else to do


... 1997 Chevrolet Blazer

Fuel My fuel pump went out. i replaced it as well as the fuel filter. Drove it 2 weeks no problems. Then it quit running again. I checked fuel pressure before it goes into the engine. it maintains 62#. Someone suggested checking MAP sensor. It was bad & has been replaced. I changed the cap & rotor. I can start it with ether & it idles on its own. I can drive it in the driveway if I barely touch the gas. If I give it the gas like I was pulling out of the drive, it dies & will not start. I was goi


You could squeeze the fuel return line with a tool that wont damage the hose.its a check to see if the pressure relief valve on the fuel rail isnt bypassing and sending the fuel back to the fuel tank.Is the air intake including air box in good condit ... 1995 Chevrolet Astro

1997 buick lesabre 3800 engine was running good no problem then check engine light came on found out mass air flow sensor was bad car cut off replace air flow found out fuel pump quiet working replac


... 1997 Buick LeSabre
  • Start your question with What, Why, How, When, etc. and end with a "?"
  • Be clear and specific
  • Use proper spelling and grammar
all rights reserved to the respective owners || www.carrestorationshop.com || Terms of Use || Contact || Privacy Policy
Load time: 4.0208 seconds